به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، مسعود فراستی در دومین روز از نخستین سالانه فیلم منجی که به همت بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران در مدرسه اسلامی هنر در حال برگزاری است به نقد فیلم برف شکن (snowpiercer) محصول سال 2014 آمریکا پرداخت.
نویسنده کتاب « فانوس خیال»، فیلم برف شکن را یک فیلم آمریکایی بدون کیفیت دانست و اظهارداشت: هیچ تفکر جدی پشت این فیلم نبوده و شورش موجود در فیلم قوی نیست و میتوان این فیلم را جزء فیلمهای فارسی عنوان کرد.
این منتقد سینما، فیلم برف شکن را تخیلی دانست و گفت: طبقه بندی انسانها در این فیلم با دنیای ما فاصله داشته و شبیه هیچکدام از طبقات ما در دنیای امروزی نیست.
فراستی با بیان اینکه این فیلم به راحتی سیاست فیلم را لو میدهد، بیان کرد: نماد سازی در این فیلم خیلی مشهود است، در صورتیکه باید نمادسازی غیر محسوس باشد تا بر نهاد انسان بنشیند.
وی که دانشآموخته فلسفه و نمایش از دانشگاه بولونیا ایتالیامی باشد، گفت: با آگاهی و اراده فیلم ساز هیچ چیز تبدیل به نماد نمیشود، بلکه نماد باید از دل فیلم بیرون آمده و تولید شود. در زندگی طبیعی نیز اینگونه است یعنی آرام آرام در اثر تکرار و تاثیر چیزهایی برای انسان جایگاه نماد را پیدا میکنند.
این منتقد سینما با تاکید بر اینکه برف شکن به شدت فیلم فارسی است، اظهار کرد: در این فیلم قطار به عنوان محور اصلی کاملا کلیشهای بوده و از طرفی هیچگونه تحولی در روند فیلم دیده نمیشود.
فراستی این فیلم را فاقد هر ارزشی دانست و عنوان کرد: فیلمی با این مفاهیم، زمانی تاثیرگذار است که از طریق فرم به محتوا تبدیل شود. برای مثال وقتی برای فیلمی قصه قرآنی انتخاب گردد صرفا محتوا قرآنی نمیشود.
نویسنده کتاب «فرهنگ فیلمهای جنگی جهان » گفت: محتوا مضمون نبوده و از پس فرم میآید، زمانیکه این موضوع را درک و رعایت کنیم فیلمی با محتوا تولید میشود.
این منتقد سینما و تلویزیون در پاسخ به این سوال که آیا میتوان مفاهیم دینی را انتزاعی کرد، گفت: در سینمای ایران هیچ کار جدی در این زمینه صورت نگرفته است. دیده بان، مهاجر، حور در آتش، سفر به چزابه و روایتهای سید مرتضی آوینی از جمله فیلمهای تاثیرگذار دفاع مقدس ما در تمامی این سالها بوده است.
فراستی ادامه داد: هیچ چیز غیر عینی در سینما تاثیرگذار نخواهد بود، آمریکاییها نیز در زمینه فیلمهای آخرالزمانی موفق نبودهاند چراکه اعتقادات قوی ندارند.
وی با بیان اینکه خیلی از مباحث انتزاعی را نمیتوان در سینما به نمایش در آورد، گفت: سینمای آخرالزمانی دکان خوبی برای غربیهاست که شعارها و اعتقادات خود را در آن بیان کنند.
این منتقد سینما یادآور شد: سینما اصلیترین روش آمریکاییها برای بیان تفکرات و اعتقادات آنهاست، البته نباید نادیده گرفت که سینما در عین ظرفیت بالا، محدودیتهایی دارد که نمی توان هر مفهوم انتزاعی را در آن به مخاطب منتقل کرد.
وی همچنین سینمای هالیوود را به شدت تاثیرگزار دانست و گفت: اسلحه و سینما دو چیز مهمی است که آمریکاییها در اختیار دارند و البته قدرت سینما بیشتر از دیگری است چراکه اگر اسلحه را از آنها بگیریم دوباره با سینما خود را میسازند.
فراستی در پایان جلسه نقد فیلم برف شکن به سوالات پژوهشگران حاضر در سالن در رابطه با سینمای دینی و ایران پاسخ داد.
انتهای پیام 313/17